Συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό για τον Covid-19

Συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό για τον Covid-19

Από το Τμήμα Υγείας του Γενικού Συμβουλίου, το Ινστιτούτο Βιβλικών Ερευνών του Γενικού Συμβούλιου, και το Τμήμα Φαρμακευτικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda

Οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας προσμένουν την έλευση του Χριστού ως το κορυφαίο γεγονός της ιστορίας και το τέλος όλων των ασθενειών, του πόνου και του θανάτου. Έως τότε, ο Θεός μας εμπιστεύθηκε το μήνυμα υγείας που περιλαμβάνει τα λεπτομερή γραπτά της Έλεν Χουάϊτ. Σε αυτά βρίσκουμε συνοπτικές πρακτικές συμβουλές για έναν ολιστικό υγιεινό τρόπο ζωή.

Ακολουθούμε το μήνυμα υγείας ώστε να διατηρήσουμε ένα υγειές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα που είναι ακόμη πιο σημαντικό σε αυτές τις ημέρες της πανδημίας. Η Έλεν Χουάϊτ δεν ήταν μόνο μια εμπνευσμένη συγγραφέας στο θέμα της υγείας, πολύ μπροστά για την εποχή της, αλλά επίσης σχεδίασε πρακτικές πρόληψης για τη θανατηφόρα ασθένεια της εποχής της, την ευλογιά. Η ίδια εμβολιάστηκε1, καθώς και οι συνεργάτες της (στις ημέρες μας η ευλογιά έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως).

Ελπίζουμε το άρθρο να σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματά που πιθανώς έχετε σχετικά με τον εμβολιασμό για τον Covid-19. Nα ανακουφίσει τους φόβους σας και να διαλύσει μερικούς από τους επικρατέστερους μύθους και φήμες που διαδίδονται. Έτσι ώστε να έχετε ειρήνη στις καρδιές σας καθώς παίρνετε αποφάσεις για την υγεία σας.

Φήμες και θεωρίες συνομωσίας

Υπάρχουν φήμες και θεωρίες συνομωσίας οι οποίες χρησιμοποιούν το εμβόλιο για τον Covid-19 ως την εκπλήρωση κάποιας προφητείας. Ρωτήσαμε το Ινστιτούτο Βιβλικών Ερευνών του Γενικού Συμβουλίου και η απάντηση είναι η εξής2:

«Η παγκόσμια αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19 έχει δημιουργήσει προβληματισμούς που σχετίζονται με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και λάθος ερμηνείες της Αγίας Γραφής. Μια πρόσφατη άποψη η οποία διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατυπώνει τη θεωρία ότι τα εμβόλια που παράγονται για τη μάχη κατά του Covid-19 είναι μέρος μιας διαδικασίας ελέγχου η οποία οδηγεί στο να λάβουμε το χάραγμα του θηρίου.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας έχουν την πεποίθηση πως εσχατολογικά η μεγάλη διαμάχη θα επικεντρωθεί στο νόμο του Θεού, και ιδιαίτερα στην τέταρτη εντολή (Αποκ.14:12). Εξάλλου το μήνυμα του τρίτου αγγέλου μας προειδοποιεί για το χάραγμα (Αποκ. 14:9-11) και θα διαφωτίσει τους ανθρώπους για όλα τα θέματα σχετικά με αυτό.

Γι’ αυτό, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας αντιλαμβάνονται το «χάραγμα του θηρίου» όχι ως ένα κυριολεκτικό σημάδι αλλά ως ένα σημάδι υποταγής το οποίο θα πιστοποιεί ότι εκείνος που το φέρει είναι πιστός στην δύναμη που αντιπροσωπεύει το θηρίο, τον διάβολο.

Μια άλλη φήμη που διαδόθηκε υποστηρίζει ότι τα εμβόλια καθιστούν ακάθαρτους όσους τα κάνουν, επειδή υποτίθεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί ακάθαρτες ουσίες για την παραγωγή τους. Σχετικά με αυτό, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι σταθερές οδηγίες που δίνει η Αγία Γραφή απαγορεύουν την κατανάλωση ακάθαρτων τροφών και αίματος (Λευιτ. 11:1-20, 17:11-12, Πραξ. 15:20), δεν αναφέρονται στα εμβόλια για τον προφανή λόγο ότι τα εμβόλια παράγονται ως φάρμακα για να σώσουν ζωές και όχι για να διατεθούν ως τρόφιμα.

Εικασίες όπως αυτές φέρνουν το Λόγο του Θεού σε ανυπόληπτη θέση και προκαλούν σύγχυση σε εκείνους που είναι ειλικρινείς άλλα λιγότερο ενημερωμένοι. Τα άτομα που τις διαδίδουν χρησιμοποιούν ένα εμβόλιο για να δημιουργήσουν ένα εσχατολογικό σενάριο πνευματικών και κοσμικών διαστάσεων, ή το ενοχοποιούν με βάση μιας λάθος ερμηνείας της Αγίας Γραφής. Στη πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποσπούν τους ειλικρινείς πιστούς από τα πραγματικά προφητικά θέματα και την δέσμευση που έχει κάνει η Εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας να κηρύξει το ευαγγέλιο.

Ελπίζουμε σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα βοηθήσει να σταματήσει αυτή η πανδημία. Αυτό θα προστατέψει τις ζωές εκείνων που ακόμα θέλουν να μάθουν για το ευαγγέλιο, όπως επίσης και εκείνων που έχουν ήδη δεχθεί το Λόγο του Θεού και συνεπώς έχουν την ευκαιρία να διακηρύξουν την άπειρη αγάπη του Θεού σε έναν κόσμο που υποφέρει (Ιωάν. 3:16).»

Επίσημη θέση

Το Τμήμα Υγείας των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας βασίζεται σταθερά στην Αγία Γραφή, στις οδηγίες του Πνεύματος της Προφητείας μέσω της Έλεν Χουάϊτ και είναι σύμφωνο με αξιολογήσεις, βάση αποδεικτικών στοιχείων, από επιστήμονες υγείας. Βασιζόμαστε σε αυτές τις θεμελιώδεις αρχές για τη διαμόρφωση προσεγγίσεων και συμβουλών υγείας. Με εκατομμύρια να έχουν προσβληθεί, με πολλούς νεκρούς, και με αυξανόμενη την παγκόσμια διάδοση του ιού, έχουν παραχθεί εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ. Υπάρχουν πολυάριθμες ερωτήσεις που μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί σχετικά το εμβόλιο για τον Covid-19.

Ως εκκλησία, καθώς υποστηρίζουμε τις συστάσεις δημόσιας υγείας που γίνονται βάση αποδεικτικών στοιχείων, είμαστε προσεκτικοί στο να μην κάνουμε δηλώσεις που μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικαταστούν την παγκόσμια κατευθυντήρια γραμμή υγείας. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η επίσημη θέση που έχει η εκκλησία μας όσον αφορά τον εμβολιασμό:

«Οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία και στον υγιές τρόπο ζωής. Η έμφαση αυτή βασίζεται στην Βιβλική αποκάλυψη, τα εμπνευσμένα γραπτά της Έλεν Χουάϊτ (συν-ιδρύτρια της Εκκλησίας), και σε επιστημονική βιβλιογραφία από ομότιμους κριτές. Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε να γίνεται η ανοσοποίηση/εμβολιασμός με υπευθυνότητα, και δεν έχουμε θρησκευτικούς ή πνευματικούς λόγους να αποθαρρύνουμε τους αδελφούς μας να συμμετέχουν υπεύθυνα σε προγράμματα ανοσοποίησης, πρόληψης και προστασίας. Δίνουμε αξία στην υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού η οποία περιλαμβάνει και την διατήρηση της «ανοσίας της αγέλης».

«Δεν είμαστε η συνείδηση του κάθε μέλους της εκκλησίας και αναγνωρίζουμε τις επιλογές του καθενός. Αυτές ασκούνται από τον καθένα ξεχωριστά. Η επιλογή να μην εμβολιαστεί κάποιος δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δογματική της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας.»

Ερωτήματα και απαντήσεις για το εμβόλιο

Στις 2 Δεκεμβρίου 2020 χορηγήθηκε η άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA), για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 9 Δεκεμβρίου στον Καναδά. Στις ΗΠΑ το εμβόλιο Pfizer επανεξετάστηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και εγκρίθηκε προσωρινά στις 11 Δεκεμβρίου. Σύντομα θα ακολουθήσει και το εμβόλιο της Moderna.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας του Loma Linda (LLUSPH), ο Μάικλ Χογκ, κοσμήτορας της Φαρμακευτικής Σχολής του πανεπιστημίου, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), είναι σύμβουλος στην Επιτροπή Εφαρμογών Ανοσολογίας, και εργάζεται με την ομάδα του επάνω στα εμβόλια για τον Covid-19 και στην ομάδα εργασίας εμβολίων του Covid-19 στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο, Καλιφόρνια, μοιράστηκε μαζί μας τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις συνήθεις ερωτήσεις που αφορούν τα εμβόλια Pfizer/BioNtech και Moderna.

Ερώτηση: Αλλάζει το εμβόλιο mRNA (αγγελιοφόρος- Ριβονουκλεϊκό Οξύ) το DNA μας;

Απάντηση: Και τα δύο εμβόλια που αναφέρθηκαν βασίζονται πάνω στο mRNA, το οποίο χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε εμβόλια, αλλά χρησιμοποιείτε σε φαρμακευτικές εφαρμογές τα τελευταία 15 χρόνια. Το εμβόλιο εισχωρεί στο κυτόπλασμα του κυττάρου (το υγρό που υπάρχει μέσα στο κύτταρο), όπου διεγείρει την παραγωγή των αντισωμάτων τα οποία θα πολεμήσουν την πρωτεϊνική ακίδα του ιού SARS-CoV-2. Από τη στιγμή που δεν εισχωρεί στον πυρήνα του κυττάρου-ξενιστή, δεν αλλάζει το DNA ή τη γενετική δομή/λειτουργία του.

Ερώτηση: Καθώς η παραγωγή του έγινε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό;

Απάντηση: Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, ο ιός SARS-CoV-2 υποβλήθηκε σε προσδιορισμό αλληλουχίας μέσα σε λίγες μέρες από την αναγνώρισή του και η εργασίες για εμβόλιο ξεκίνησαν αμέσως. Έγιναν δοκιμές σε 40.000 ανθρώπους, συνήθως ο αριθμός των δοκιμών που απαιτούνται από την FDA είναι μόνο 27.000. Εδώ και δύο μήνες βρισκόμαστε σε μία μελέτη που συνήθως θα χρειάζονταν δύο χρόνια. Τα δεδομένα παρακολουθούνται προσεκτικά.

Η πρώτη δόση έδειξε 50% ανταπόκριση στην ανοσοπροστασία. Η δεύτερη δόση έφτασε να έχει 95% προστασία! (Μόνο το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α είναι τόσο υψηλό σε ποσοστά, με περίπου 100% προστασία). Η μελέτη ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και πολύ αντιπροσωπευτική για τα δημογραφικά του Ηνωμένου Βασίλειου, με εξαίρεση για τους Αμερικάνους (η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη σκοπεύει να το διορθώσει). Η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες ήταν παρόμοιες σε όλες τις διεθνής ομάδες.

Ερώτηση: Είναι επικίνδυνα τα συστατικά και τα συντηρητικά του εμβολίου;

Απάντηση: Δεν υπάρχουν συντηρητικά σε αυτά τα δυο εμβόλια για τον COVID-19 και αυτός είναι και ο λόγος που απαιτούνται ειδικές συνθήκες βαθιάς κατάψυξης για την αποθήκευση και τη μεταφορά.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Απάντηση: Ως τώρα, το 10% των ανθρώπων παρουσίασαν πυρετό τη δεύτερη μέρα, και μέσα σε 24 ώρες, το 50-60% παρουσίασε αίσθημα πόνου. Μέχρι στιγμής υπήρξαν ελάχιστες σοβαρές παρενέργειες με το εμβόλιο της Pfizer/BioNteck, συμπεριλαμβανομένων και τριών περιπτώσεων αλλεργικής αντίδρασης (ασυνήθιστα χαμηλή, ίσως λόγω της απουσίας συντηρητικών).

Ο Δρ. Χογκ ανέφερε επίσης, ότι αν ένα άτομο έχει διαγνωστεί στο παρελθόν θετικό στον Covid-19, μπορεί να κάνει το εμβόλιο καθώς θα αυξήσει τα επίπεδα αντισωμάτων του. Επίσης τόνισε ότι η χορήγηση του εμβολίου είναι εθελοντική, όχι υποχρεωτική.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer/BioNtech και της Modena είναι παρόμοια, αλλά δεν μπορεί να γίνει εναλλαγή (αν δηλαδή, ένα άτομο ξεκινήσει με το εμβόλιο της μιας εταιρίας, η δεύτερη δόση πρέπει να γίνει με το εμβόλιο της ίδιας σειράς). Για το εμβόλιο της Pfizer υπάρχει ένα διάστημα 21 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων. Αναφέρθηκε ότι για το εμβόλιο της Moderna, το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων θα είναι 28 μέρες. Το εμβόλιο δεν είναι εγκεκριμένο προς χρήση κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή σε όσους είναι κάτω από 16 ετών.

Συμπέρασμα

Η ανοσοποίηση, μαζί με την προσωπική υγιεινή και το καθαρό νερό, είναι θεμελιώδης για την μακροζωία σε όλον τον κόσμο. Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται από τα μέλη της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας παγκοσμίως. Σε συνδυασμό με καλές πρακτικές υγείας, έχουν προσφέρει προστασία έναντι πολλών μολύνσεων και έχουν αποτρέψει ασθένειες και το θάνατο.

Καθώς γινόμαστε μάρτυρες του μεγέθους της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, των θανάτων, των αναπηριών που αφήνει και των μακροχρόνιων προβλημάτων που υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες, ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να σκεφτούν υπεύθυνα γύρω από τον εμβολιασμό και την προώθησή του και να διευκολύνουν την ανάπτυξη της «ανοσίας της αγέλης».

Επαναλαμβάνουμε: Η απόφαση να εμβολιαστείτε ή όχι είναι προσωπική. Θα πρέπει να ληφθεί μετά από τη συμβουλή κάποιου ειδικού υγείας, όπως επίσης και να υπάρξει σχετική προσωπική έρευνα.

Εν τέλει, βασιζόμαστε στο να ακολουθούμε τις Βιβλικές αρχές υγείας, το Πνεύμα της Προφητείας και τη καθοδήγηση του Θεού στη ζωή μας.


1Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, ο Δ. Ε. Ρόμπινσον, ένας από τους γραμματείς της Ε. Χουάιτ, στις 21 Ιουνίου του 1931 έγραψε τα ακόλουθα, τα οποία αφορούσαν στη θέση που πήρε η αδελφή Χουάιτ για τον εμβολιασμό:

«Ζητάτε σαφής και συνοπτικές πληροφορίες σε ότι αφορά τα γραπτά της αδελφής Χουάιτ για τον εμβολιασμό και τους ορούς.

Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί πολύ σύντομα, επειδή όσον αφορά τις καταγεγραμμένες αναφορές που έχουμε, δεν αναφέρθηκε σε αυτά σε κανένα από τα γραπτά της.

Παρ’ όλα αυτά, τον καιρό που υπήρχε η επιδημία της ευλογιάς στην γειτονιά της, η ίδια εμβολιάστηκε και ώθησε τους βοηθούς της, αυτούς που συνεργάζονταν μαζί της, να εμβολιαστούν. Κάνοντας αυτό το βήμα, η αδελφή Χουάιτ αναγνώρισε το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είτε βοηθά κάποιον να μην προσβληθεί από την αρρώστια ή να έχει πολύ λιγότερα συμπτώματα αν προσβληθεί από αυτήν. Επίσης αναγνώρισε τον κίνδυνο να εκθέσουν συνανθρώπους τους στην ασθένεια, αν δεν έπαιρναν αυτό το μέτρο πρόληψης.» [Υπογεγραμμένο από τον Δ. Ε. Ρόμπινσον] (Selected Messages, bk.1, p.303)

2Ινστιντούτο Βιβλικών Ερευνών του Γενικού Συμβουλίου των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας, Δεκέμβριος 2020


Επιστροφή